В близко бъдеще УЕФА няма да позволи мачове от Шампионската лига да се играят извън територията на Европа, заяви президентът на организацията Александър Чеферин. Според него след 2024 г. може да се мисли за провеждането на двубои на друг континент от най-комерсиалния клубен турнир.

"Веднъж, когато бях попитан дали Шампионската може да се проведе в Ню Йорк, казах нещо от рода: "Защо не". Много хора приеха, че (износът на мачове в чужбина) е вече част от плановете на УЕФА. Сега мога да заявя, че нищо няма да се промени до 2024 г. и Шампионската лига ще се провежда единствено в Европа", каза Чеферин, цитиран от "Дневник".

Изказването му дойде след решението на Испанската футболна лига да провежда мачове от първенството в Северна Америка. Съгласно сделката с Relevent Sports в следващите 15 години САЩ и Канада ще приемат мачове от Примера дивисион.

Споразумението обаче предизвика недоволството на футболистите от испанското първенство, защото не е било потърсено тяхното мнение по въпроса. Те обвиниха футболната лига в задкулисие и обявиха "енергичен протест" срещу подписания договор.

"За да проведе мачове в САЩ, Ла Лига трябва да съгласува процеса с испанската федерация, УЕФА, американската федерация и конфедерацията на Северна и Централна Америка. Не съм против идеята, но процедурата по одобрение изисква време. Изглежда, че Ла Лига трябваше да съгласува всичко и едва тогава да обяви намеренията си", заяви Чеферин.